top of page

Wat is LARP?

Live Action Role Play, afgekort LARP, is een rollenspel waaraan enkele tientallen tot honderden spelers tegelijkertijd in een verhaal meespelen. Dit is fictie, een fantasiewereld.

De spelers zijn allen bij het verhaal betrokken en de handelingen van de spelers zijn niet van tevoren vastgelegd, er zijn wel bepaalde richtlijnen waar men zich moet aan houden.

Elke speler heeft zelf een “personage” verzonnen en probeert naar de persoonlijkheid van dit personage te handelen. Spelers reageren op gebeurtenissen waarbij bijna alle acties geïmproviseerd worden.

02_edited.jpg

Locatie en spelwereld

Een LARP speelt zich doorgaans af op een groot terrein, vaak met een bos en enkele gebouwen, waar gegeten en geslapen kan worden.

Onze LARP is een fantasiewereld van 100% eigen makelij. We hebben natuurlijk onze inspiratie gehaald bij bestaande geschiedenis, boeken, films en andere bronnen.

Doel van het spel

De spelleiding (de “crew”) heeft een hoofdplot verzonnen met mysteries en intriges.

Spelers hebben echter geen van tevoren vastgelegde rol, er moet geïmproviseerd worden binnen de spelregels.

Aangezien de spelers grotendeels zelf bepalen wat ze tijdens een weekend willen bereiken en hoe ze dat willen doen, kan het gebeuren dat het hoofdplot gedurende een evenement op de achtergrond raakt. Het kan zelfs herschreven worden vanwege gebeurtenissen die de spelleiding niet heeft voorzien.

Een LARP-spel kan het vervolg zijn op een vorig evenement. Dan is het hoofdplot ook een logisch vervolg op het vorige, gebaseerd op de gebeurtenissen die zich toen afspeelden.

 

Het kan zijn dat er in het spel, tijd tussen twee evenement is verstreken of dat we direct starten nadat het vorige evenement is afgelopen. 

 

Het doel van het spel is niet om te winnen maar om het personage waarmee gespeeld wordt verder te laten “groeien”. Per evenement dat je personage overleeft wint het ervaringspunten bij waarmee er nieuwe vaardigheden kunnen worden aangekocht.

Het personage

Een speler stelt voorafgaand aan een LARP-evenement een personage samen.

Dit kan je zelf doen via onze website.

Op onze website kan je een korte omschrijving vinden van de volkeren die door de spelers gekozen kunnen worden en ook de verschillende klasse die mogelijk zijn.

Je kan ook contact met ons opnemen zodat we samen met jou over een personage kunnen brainstormen om zo het perfecte personage te creëren.

Je zal eerst moeten kiezen tot welk volk je behoord. Elk volk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Nadien kies je de klasse van de personage. Deze twee keuzes zullen grotendeels de positie van je personage in de wereld bepalen.

Speltechnisch laten we je daarna een aantal “vaardigheden” kiezen uit een vooraf opgestelde lijst. Elke vaardigheid kost een 1 “punt””ep”. Deze vaardigheden bepalen mee de keuzes en handelingen van je personage tijdens het spel. Uit welke vaardigheden kan gekozen worden hangt af van de klasse van je personage.

Kostuums

Spelers dragen een kostuum dat bij hun personage en bij de spelwereld past. Spelers kunnen hun kleding zelf maken of kopen bij winkels die gespecialiseerd zijn in toneel- en/of LARP-kostuums.

Figuranten krijgen van de organisatie de nodige kostuums en wapens ter beschikking, hoewel we figuranten ook steeds zullen bemoedigen om zelf een kostuum en/of props mee te nemen om zijn of haar personage meer kleur te geven.  

In de beschrijving van elk volk zal je een paar specifieke kenmerken terugvinden wat kledij en uiterlijk betreft. Het is heel erg belangrijk dat je bij het maken van je kostuum hier rekening mee houdt.

Je kan ons altijd contacteren moest je vragen hebben over het maken of aankopen van een kostuum.  

Een belangrijke regel: een kostuum moet niet duur zijn, less is more!

Praktische info

Eten en drinken

We voorzien een snelle hap op vrijdag avond. Zaterdagmorgen wordt er gestart met een lekker ontbijtje om er nadien stevig in te vliegen. Later op de dag is er een uitgebreide BBQ om dan ’s avonds af te sluiten met een overheerlijke warme snack. Zondag is er dan weer een stevig ontbijt en ’s middags kan er afgesloten worden met sandwiches.

Drinken wordt doorlopend voorzien

Alcoholische dranken zijn verboden tijdens het spel en voor elke deelnemen tussen 12 en 18 jaar gedurende het ganse evenement.

Eten en drinken gebeurt binnen spel en men brengt dan ook eigen eet en drinkgerei mee die aangepast zijn aan de spelwereld.

Voedselallergieën dienen bij inschrijving altijd door gegeven te worden en in de mate van het mogelijke gaan we hier rekening mee houden. Indien dit niet moest lukken, gaan we u vragen om zelf een alternatief te voorzien (ter compensatie krijg je korting op het inschrijvingsgeld)

Drinken wordt doorlopend voorzien

Alcoholische dranken zijn verboden tijdens het spel en voor elke deelnemen tussen 12 en 18 jaar gedurende het ganse evenement.

Eten en drinken gebeurt binnen spel en men brengt dan ook eigen eet en drinkgerei mee die aangepast zijn aan de spelwereld.

Voedselallergieën dienen bij inschrijving altijd door gegeven te worden en in de mate van het mogelijke gaan we hier rekening mee houden. Indien dit niet moest lukken, gaan we u vragen om zelf een alternatief te voorzien (ter compensatie krijg je korting op het inschrijvingsgeld)

Slaapplaats

Er is voor iedereen een bed voorzien maar je moet zelf nog een slaapzak of deken meebrengen en eventueel een kussen. Vergeet je toiletgerief, handdoeken en propere kleding niet.

De slaapplaats is buiten spelzone: hier wordt niet gespeeld, tijdens het spel wordt deze enkel betreden om te gaan slapen.

Elektronica en gadgets

Er wordt tijdens het spel geen elektronica of gadgets getolereerd, gsm en dergelijke laat je achter in je kamer of geef je af in het spelkot.  

Iedereen is verantwoordelijk voor zijn eigen materiaal en het materiaal dat ze gebruiken.

Verzekering  

Iedere deelnemer moet aangesloten zijn bij een erkende Belgische mutualiteit en moet een familiale verzekering hebben.  

Gelieve ook steeds uw identiteitskaart mee te nemen naar elk evenement.

Gevechten en wapens

Gevechten tijdens een LARP worden uitgespeeld met speciale, veilige wapens.

Deze wapens zijn meestal gemaakt van schuimrubber en zijn bedekt met latex. De gebruikte wapens worden vóór de aanvang van het evenement gekeurd door de spelleiding.

Het doel van de controle is om na te gaan of de wapens veilig genoeg zijn om spelers mee te slaan zonder ze effectief te verwonden. Ze mogen niet te hard zijn en geen scherpe uitsteeksels of punt hebben.

LARP-wapens zijn redelijk prijzig. Moest je als speler geen wapen hebben dan kan je deze bij de organisatie huren op het moment zelf aan 5 euro per evenement.

Er zal ook een mogelijkheid zijn om wapens aan te kopen op het evenement en dit aan democratische prijzen.

Aarzel niet om ons te contacteren moest je hierover nog vragen hebben  

Veiligheid

Veiligheid staat bij LARP hoog in het vaandel. Vechtscènes in het donker of in een gesloten ruimte zijn niet toegestaan omdat het risico op ongelukken veel groter is. Mocht er een gevecht ontstaan op een risicolocatie (bv: vlakbij prikkeldraad, een te kleine ruimte of een locatie waar veel wortels liggen of obstakels zijn), dan wordt het spel meteen stilgelegd met een zogenaamde “Time Stop” en wordt het gevecht verplaatst naar een veiligere locatie.

EHBO

Met een goed gevulde EHBO-koffer staan wij paraat om eventuele blessures te verzorgen.

Indien er zich een blessure voordoet wordt het spel onmiddellijk stilgelegd en kan de EHBO-verantwoordelijke de geblesseerde op een gepaste manier verzorgen.

Indien de blessure verdere opvolging vraagt van een arts wordt de geblesseerde naar het dichtstbijzijnde hospitaal gebracht.

Alle reeds aanwezige aandoeningen, blessures of ziektes dienen bij inschrijving aan de crew doorgegeven te worden.

Let op wij verstrekken geen medicijnen.!!!!

  • White Facebook Icon
bottom of page